Ισχυρή η παρουσία του ΣΕΠΒΕ και των εταιρειών πληροφορικής της Βορείου Ελλάδος στο eHealth Forum 2017
17/10/2017
Δύο εταιρείες πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας, μέλη του ΣΕΠΒΕ (ERGOBYTE, ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕ) που διαθέτουν ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής LLM CARE, το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και η εταιρεία Cities Net ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό την οργανωτική καθοδήγηση του ΣΕΠΒΕ κατά τη διάρκεια του eHealth Forum 2017 που φέτος πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 24 Οκτωβρίου στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για να σας παρουσιάσουν τις εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής που προσφέρουν.

Στο σταθμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, εκτός από τις τρεις εταιρείες, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, θα παρουσιαστεί το έργο Open Data Education (ODEdu) που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση στελεχών του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας στην επεξεργασία και χρήση πηγών Ανοιχτών Δεδομένων και το έργο ACTIVAGE, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 εταίροι σε όλη την ΕΕ και θα διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια εμπλέκοντας σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας σε επτά διαφορετικές χώρες.

Οι εταιρείες και οργανισμοί που θα συμμετέχουν στο eHealth Forum 2017 είναι:

Ergobyte: Η Ergobyte έχει ως κύρια δραστηριότητα τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής. Από το 2007 εξειδικεύεται στον κλάδο της υγείας διαθέτοντας ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες ιατρών, φαρμακοποιών και νοσοκομείων/κλινικών.
  • Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων (https://www.galinos.gr/ ): Η πιο έγκυρη, ενημερωμένη και πλήρης πλατφόρμα ιατροφαρμακευτικής πληροφόρησης. Αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο των επιστημόνων υγείας.
  • Γαληνός Office (https://office.galinos.gr/ ): Εύχρηστο και αξιόπιστο πρόγραμμα ιατρείου το οποίο διατίθεται ως cloud υπηρεσία. Συνδέεται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και υποστηρίζει την τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ασθενούς.
Παράλληλα με την εμπορική της δραστηριότητα, η Ergobyte συμμετέχει σε ερευνητικά ευρωπαϊκά και εθνικά έργα που αφορούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και την υγεία. Στόχος της είναι η σύνδεση της έρευνας με την αγορά και η διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο ευρύ κοινό.

CitiesNet: Η εταιρεία CitiesNet είναι μια Αναπτυξιακή Διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ δέκα (10) Δήμων, που από το 2010 και σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το Renewing Health και το United 4Health.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, οι Δήμοι Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων και Λαρισαίων, στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων μέσα από υπηρεσίες, που εξασφαλίζουν την ποιοτική διαβίωση των πολιτών και ενισχύουν τον ρόλο του πολίτη σε θέματα δημοκρατίας και διακυβέρνησης.

Η CitiesNet είναι ένας από τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Έργου μεγάλης κλίμακας ACTIVAGE, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 εταίροι σε όλη την ΕΕ και θα διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια εμπλέκοντας σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας σε επτά διαφορετικές χώρες.

Ειδικά για την υλοποίηση του έργου από τη CitiesNet, στόχος είναι η ανάπτυξη 150 «έξυπνων σπιτιών» για τους δικαιούχους του «Βοήθεια στο Σπίτι» με στόχο να παρατείνουν και να υποστηρίξουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων στο χώρο διαμονής. Η τεχνολογία στην οποία θα στηριχθεί το πρόγραμμα είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο, το Internet of Things.

Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ: Η εταιρεία Γνώμων στο eHealthForum 2017 παρουσιάζει το προϊόν ehealthPassTM και την ολοκληρωμένη λύση Αυτόνομη Διαβίωση Ηλικιωμένων.

Το προϊόν ehealthPassTM, αποτελεί μια e-Health λύση, η οποία θέτει τον ασθενή στην πρώτη γραμμή φροντίδας επιτρέποντάς του να έχει ενεργό ρόλο στην διαχείριση της υγείας του. Δημιουργεί γέφυρες μεταξύ συστημάτων αλλά και Internet of Things συσκευών και επιτρέπει την ασφαλή διασυνοριακή πρόσβαση του πολίτη στα ιατρικά δεδομένα του και του δίνει τη δυνατότητα να έχει τη διαχείριση και την αποδοτική συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του.

Η λύση Αυτόνομης Διαβίωσης, υποστηρίζει σήμερα 300 χρήστες καθημερινά, ενδυναμώνοντας την αυτονομία και την καθημερινότητά τους με την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Έχει ήδη συμβάλει δύο φορές να σωθούν ζωές με την υπηρεσία κουμπί πανικού. Πρόκειται για on-line 24ωρη υπηρεσία με την συνεργασία τηλεφωνικής υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς μέσω της χρήσης ειδικών αισθητήρων τηλεειδοποίησης που παρέχουν ασφάλεια στους ηλικιωμένους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών.

LLM Care: Το ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας LLM Care (www.llmcare.gr) είναι μια καινοτομική υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας, η μόνη με τη σφραγίδα Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), η οποία αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης, που βασισμένες στη νευρο-πλαστικότητα του εγκεφάλου, τεκμηριωμένα βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, ανασυγκροτούν τα εγκεφαλικά δίκτυα, παρέχουν σωματική και νοητική υγεία και εξασφαλίζουν ανεξάρτητη, υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση. Εφαρμόζεται σε ηλικιωμένα άτομα, σε ασθενείς με ήπια άνοια, καθώς και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως χρονίως πάσχοντες, ασθενείς με καταθλιπτικά συμπτώματα, ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, άτομα με αυτισμό ή σύνδρομο Down και άλλες νοητικές αναπηρίες. Το LLM Care αποτελεί ένα ευρέως επεκτεινόμενο οικοσύστημα συνεργαζόμενο με φορείς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με πλήθος επωφελούμενων παγκοσμίως, μοναδικό παράδειγμα ζωντανού/δυναμικού κοινωνικού εργαστηρίου ενεργούς και υγιούς γήρανσης και είναι μέλος του European Networks of Living Labs (http://www.aha-livinglabs.com/). Το LLM Care είναι υποψήφιο του Δικτύου αναφοράς του European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP on AHA).
Επικοινωνία: Τηλεφωνήστε στο 2310 999217 ή στείλτε μας email στο llmproduct@longlastingmemories.eu

ΙΠΤΗΛ: Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) δραστηριοποιείται σε διάφορες τεχνολογίες αιχμής συνδυάζοντας υπολογιστική ισχύ φορητών συσκευών, διασυνδεδεμένων συστημάτων και αναλυτικών αλγορίθμων σε διάφορα πεδία, όπως είναι και ο χώρος του eHealth.

Αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά έργα είναι:
  • Vicinity: συνδυασμός IoT αισθητήρων για απομακρυσμένη παρακολούθηση, έγκαιρη αυτόματη διάγνωση προβλημάτων και βοήθεια στο σπίτι (www.vicinity2020.eu)
  • myAirCoach: ανάπτυξη συστήματος και εργαλείων διαχείρισης του άσθματος στην βάση εξατομικευμένων λύσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων mHealth, ενδυναμώνοντας τους ασθενείς στην διαχείριση της υγείας τους (www.myaircoach.eu)
  • Activage: δημιουργία οικοσυστήματος IoT για την παράταση και υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας στο περιβάλλον τους και στην ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των φροντιστών, των παροχών υπηρεσιών και των δημόσιων αρχών (www.activageproject.eu)

Το HEALTH FORUM 2017
Το eHealth Forum έχει πλέον καθιερωθεί ως ο τόπος συνάντησης, ανταλλαγής και συζήτησης ιδεών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Eπιδιώκει να καλύψει κατά το δυνατόν το ευρύ πεδίο της ηλεκτρονικής υγείας, όπου δραστηριοποιούνται επιστημονικές εταιρείες της πληροφορικής καθώς και της εργαστηριακής και κλινικής ιατρικής. Το eHealth Forum απευθύνεται σε Επαγγελματίες της υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς κλπ), ειδικούς της πληροφορικής, επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς φορείς του ψηφιακού χώρου και του χώρου υγείας, συλλόγους ασθενών, στελέχη επιχειρήσεων, διοικητικά στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους, Περιφέρειες), οικονομολόγους της Υγείας, Investment Funds, Start ups.

Το φετινό συνέδριο έχει τίτλο: «Promoting digital health integration for equal access and a sustainable future» και θα πραγματοποιηθεί στις 19-24 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Εκτός από το καθιερωμένο συνέδριο θα φιλοξενηθεί και το Διεθνές Συνέδριο Διαλειτουργικότητας της HL7 International (17th International HL7 Interoperability Conference).

Στο eHealth Forum 2017 συμμετέχουν όλοι οι φορείς που το υποστήριξαν το 2016 αλλά και νέοι όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), που στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.dhealth.gr/ και http://www.ihic2017.eu/